Dirk is chef kok en werkt zijn hele leven al in de keuken. Tot eind 2012 exploiteerde hij een restaurant op recreatiepark De Woudhoeve in Egmond aan den Hoef. Het restaurant was groot en er was geen uitdaging meer. Toen kwam Margareth met het idee naar Spanje te gaan, daar had ze wel iets mee. Haar zus woont er al meer dan 30 jaar. Zo kwamen we in het mooie maar toeristische Nerja terecht, in de regio Andalusië. Een mooi dorp met ruim twintigduizend inwoners op zo’n 45 kilometer van Málaga. Hier vonden we ons huidige restaurant, La Tahona Holandesa. We konden het huren en dat stond ons, gezien onze leeftijd, wel aan.

Het nam wel wat tijd in beslag voordat het papierwerk voor de huur van het restaurant rond was. De ambachtelijke molen draait in Spanje nou niet bepaald in de hoogste versnelling. Dat kost je de nodige energie en behoorlijk wat doorzettingsvermogen. Gelukkig heeft Margareth’s zus ons prima geholpen: zij spreekt vloeiend Spaans. Dat scheelde een hoop, wat betreft het voeren van gesprekken met gemeentelijke instanties en het doorgronden van alle papieren en vergunningen die je nodig hebt.

La Tahona Holandesa is gebouwd in de stijl van de Spaanse taverne. Het is klein maar knus, en het heeft een bar en een terras. In het restaurant is plaats voor maximaal 25 gasten. De kaart laat een variatie aan gerechten zien, waaruit overduidelijk de Nederlandse roots van Dirk en zijn voorliefde voor Indonesisch eten blijkt. Iedere zaterdagavond is er bijvoorbeeld een Indonesisch buffet.

De meeste Spanjaarden uit Nerja gaan naar hun ‘eigen restaurants’. Van onze gasten is negentig procent toerist en tien procent afkomstig uit deze regio. Toch weten de ‘locals’ het restaurant van ons steeds beter te vinden. Zo zijn we er erg trots op dat we dit jaar de eerste prijs hebben gewonnen bij een plaatselijke tapas-route (Ruta de la Tapa).

In het begin hadden we de nodige opstart problemen, maar nu kunnen we er met gemak onze rekeningen van betalen. Gelukkig maar. Het is hier vaak volle bak. Als het echt heel druk is, schakelen we hulp in voor de bediening, maar over het algemeen redden we het prima met z’n tweeën. Ik in de keuken en Margareth verzorgt de bediening en de ondersteuning, op alle mogelijke fronten. Wat zo mooi is, is dat we geen hectiek ervaren, zoals in Nederland. Daar was het echt aanpoten en kwam je handen te kort. Hier is het relaxter, het is allemaal te overzien.

Dirk & Margareth

Nerja, Spanje Andalusië

www.latahonaholandesa.com

Jullie verhaal ook op Hart van Andalusië?