Een Hollandse wijngaard in Andalusië

‘Voor ons was het duidelijk we wilden, niet oud worden in Nederland, maar ergens gaan wonen waar meer ruimte is, beter weer en een ander soort wijze van leven. Beiden komen we uit de ICT. René is begonnen als programmeur en later is hij grote projecten gaan aansturen. Marjolijn was de laatste jaren bij human resource werkzaam, voor de inhuur van externe medewerkers bij het hoofdkantoor van een Nederlandse bank.
Australië had eigenlijk onze voorkeur, maar daar konden we niet goed vinden wat we wilden. Dan toch maar dichterbij huis, Spanje, Andalusië. Na eerst twee jaar lang regelmatig in deze omgeving op vakantie te zijn gegaan, vonden we uiteindelijk onze plek in Monda om aldaar een wijngaard te beginnen. In november 2005 hebben we Nederland verruild voor Spanje.

We hebben de wijngaard zelf van scratch af aan aangelegd

Dus grondonderzoeken, wijnstokken selecteren, verwijderen van de amandelbomen, terrassen maken, etc. In maart 2008 zijn de wijnstokken de grond in gegaan. Heel belangrijk was de ontmoeting met onze ´mentor´ José Miguel. Hij bezit een wijngaard in het wijngebied bij Córdoba, Montilla/Moriles en heeft ons begeleid. We hebben met hem alle processen van de druif tot aan het wijn maken meegemaakt en indien nodig ondersteunt hij ons nog steeds.
We verbouwen Chardonnay, Merlot en Cabernet Sauvignon. Het gehele proces, van de groei van de druif tot de wijn in de fles, doen wij zelf. Het enige waar we hulp bij hebben is de oogst. Allemaal vrijwilligers; mensen uit het dorp, vrienden, mensen met een vakantiehuis en gasten van omliggende B&B´s/hotels. De oogst is vroeg in Zuid Spanje. Rond de 3e week van juli de Chardonnay, 1ste week augustus de Merlot en midden augustus de Cabernet Sauvignon.
Naast de vele werkzaamheden die de wijngaard en het wijn maken met zich meebrengen doen we ook rondleidingen/wijnproeverijen (alleen op afspraak). We geven eerst uitleg in de wijngaard over de groei van de wijnstok en de druif en dan aansluitend in de bodega hoe de wijn wordt gemaakt en hoe de wijn uiteindelijk in de fles komt. Dit alles afgesloten met het proeven van drie wijnen met drie kleine hapjes.’

Marjolijn & René
Monda, Espagna
www.remsamen.com

Jullie verhaal ook op Hart van Andalusië?